Winter (1930)

Det känns märkligt att göra ett inlägg om en kortfilm som handlar om vintern nu när våren är i antågande, men det var nästa film på listan så det får gå!

I Winter får vi följa skogens djur och deras förehavanden under vintern. Efter att en snöstorm avtagit börjar djuren först dansa innan de ger sig ut på isen och åker runt där. Till slut bestämmer de sig för att besöka murmeldjurets hem, för att se om denna ser sin egen skugga och på så sätt kan berätta om vintern kommer fortsätta. Murmeldjuret ser till en början ingen skugga och ett stort jubel bryter ut; det visar sig dock att solen låg i moln och skuggan dyker snart upp, varpå en ny snöstorm bryter ut.

Den här kortfilmen finns det inte så mycket att säga om. Man får uppfattningen att den gjordes just för att avsluta sviten med kortfilmer om årstider, men man har inte haft så många idéer och tankar om vad man vill ha med. Några typiska vintersaker som skridskoåkning har man slängt in, men man hade kunnat göra så mycket mer. Varför inte snögubbar eller slädåkning eller något annat skämt? Ett (av få) tillfälle där man tar in vintertemat är när en björnunge vaknar ur idet, rättar till sig och sedan drar upp snön över sig som om det vore ett täcke. Den korta sekvensen är väldigt snyggt gjord, och jag hade velat se mer av det.

När det gäller animationen är den rätt ojämn, och flera djur är inte särskilt väl tecknade. Några skridskoåkande renar förstår vi är just det eftersom en av dem har horn, men annars finns inte mycket som ger indikation om vad det är för djur. Samma sak en bit in i kortfilmen där man ser en björnunge som spelar xylofon på några istappar – den ser snarare ut som en lite mer ruffig Musse Pigg.

Till slut kommer biten med murmeldjuret, och det är egentligen enda sekvensen med någon slags handling och som är intressant; den här biten hade man kunnat brodera ut mer, eller göra hela kortfilmen med den tydliga riktningen att djuren skulle till murmeldjuret för att få reda på om vintern var över eller ej. På det hela taget är det här en kortfilm som hade kunnat bli kul, en ”missed opportunity”.

Lämna en kommentar